Kitin ve Kitosan hazırlama
Kitin ve Kitosan karides, squilla
kabuğundan ve mantardan hazırlanabilir. Kurutulmuş kabuk atıklar musluk suyu
ile yıkanır ve 15 dakika boyunca sulu sodyum hidroksit (% 3 NaOH oranında) kaynatılarak
deproteinleştirilir. Alkaliyi boşalttıktan sonra,Kalıntı proteininin
uzaklaştırılması için işlem tekrarlanır. Kabuklar musluk suyu ile yıkanır. Deproteinlenmiş
kabuk HC1 (1.25 N) ile oda sıcaklığında 1 saat demineralize edilir. Ardından
musluk suyuyla asit boşaltılır ve damıtılmış su ile iyice yıkanır. Kitin,
ortam sıcaklığında kurutulur (30) ± 2 ° C). Kurutulmuş kitin öğütücü
kullanılarak toz haline getirilir.
Kitosan eldesi 1. yöntem:
Kitosan, kitinin deasetilasyonu ile
hazırlanır. sulu sodyum hidroksitle (1: 1) 90 ila 95 ° C'de 2 saat boyunca işleme
tabi tutulur. Deasetilasyondan sonra musluk suyu ve ardından damıtılmış su
ile alkali uzaklaştırılır ve yıkanır. Sonunda, oluşan kitosan ortam sıcaklığında
kurutulur (30 ± 2 ° C).
Kitosan eldesi 2 yöntem:
Kitin,% 40 oranında kostik soda
çözeltisi ile karıştırılır ve buharlı bir su ısıtıcısında 95-100 ° C'de dolaylı
buharla ısıtılır. Isıtma 90-120 dakika devam eder. Isıtma sırasında,
numuneler reaksiyon karışımından aralıklarla çekilir, alkaliyi uzaklaştırmak için yıkanır
ve % 1 asetik asit çözeltisi içinde çözünürlüğü için test edilir.
Deasetilasyonun tamamlanması,
numunenin asetik asit içindeki tam çözünürlüğü ile gösterilir. Reaksiyonun
sonunda, kostik soda boşaltılır ve kalıntı, numuneler alkaliden arındırılıncaya
kadar suyla yıkanır. Tortu daha sonra güneşte veya sıcak hava kurutucuda
kurutulur. Kitosan istenen boyda ufalanır ve sonra paketlenir.
Yeni yöntem kitin eldesi
Yengeç,
kerevit ve karides kabuğundan hızlı kitin izolasyonu için yeni bir yöntem tarif
edilmiştir. Yeni yöntem ile konvansiyonel yöntem arasındaki temel fark,
demineralizasyon ve deproteinizasyon işlemlerinden önce her biri 10 dakika
boyunca iki sodyum hipoklorit (NaClO) işlemidir. NaClO işleminden sonra,
sadece 15 dakika demineralizasyon için ve 20 dakika deproteinizasyon işlemleri
için yeterlidir.
Yengeç,
kerevit ve karides kabuğundan ve ticari kitinden yeni çıkarılan kitin, FT-IR,
TGA, X-ışını difraktometrisi ve elementel analiz kullanılarak karakterize
edildi. Elde edilen sonuçlara göre, yeni yöntemle izole edilen kitinlerin
ve ticari kitinin neredeyse aynı fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu
gözlendi. Yeni yöntemin geleneksel yöntemlere kıyasla avantajı, nispeten
hızlı chitin ekstraksiyonudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder