19 Şubat 2019 Salı

Kitin ve Kitosan hazırlama


Kitin ve Kitosan hazırlama

            Kitin ve Kitosan karides, squilla kabuğundan ve mantardan hazırlanabilir. Kurutulmuş kabuk atıklar musluk suyu ile yıkanır ve 15 dakika boyunca sulu sodyum hidroksit  (% 3 NaOH oranında) kaynatılarak deproteinleştirilir. Alkaliyi boşalttıktan sonra,Kalıntı proteininin uzaklaştırılması için işlem tekrarlanır. Kabuklar musluk suyu ile yıkanır. Deproteinlenmiş kabuk HC1 (1.25 N) ile oda sıcaklığında 1 saat demineralize edilir. Ardından musluk suyuyla asit boşaltılır ve damıtılmış su ile iyice yıkanır.  Kitin, ortam sıcaklığında kurutulur (30) ± 2 ° C). Kurutulmuş kitin öğütücü kullanılarak toz haline getirilir. 

Kitosan eldesi 1. yöntem:
            Kitosan, kitinin deasetilasyonu ile hazırlanır. sulu sodyum hidroksitle (1: 1) 90 ila 95 ° C'de 2 saat boyunca işleme tabi tutulur. Deasetilasyondan sonra musluk suyu ve ardından damıtılmış su ile alkali uzaklaştırılır ve yıkanır. Sonunda, oluşan kitosan ortam sıcaklığında kurutulur (30 ± 2 ° C).

Kitosan eldesi 2 yöntem:
            Kitin,% 40 oranında kostik soda çözeltisi ile karıştırılır ve buharlı bir su ısıtıcısında 95-100 ° C'de dolaylı buharla ısıtılır. Isıtma 90-120 dakika devam eder. Isıtma sırasında, numuneler reaksiyon karışımından aralıklarla çekilir, alkaliyi uzaklaştırmak için yıkanır ve % 1 asetik asit çözeltisi içinde çözünürlüğü için test edilir. 
            Deasetilasyonun tamamlanması, numunenin asetik asit içindeki tam çözünürlüğü ile gösterilir. Reaksiyonun sonunda, kostik soda boşaltılır ve kalıntı, numuneler alkaliden arındırılıncaya kadar suyla yıkanır. Tortu daha sonra güneşte veya sıcak hava kurutucuda kurutulur. Kitosan istenen boyda ufalanır ve sonra paketlenir.


Yeni yöntem kitin eldesi

            Yengeç, kerevit ve karides kabuğundan hızlı kitin izolasyonu için yeni bir yöntem tarif edilmiştir. Yeni yöntem ile konvansiyonel yöntem arasındaki temel fark, demineralizasyon ve deproteinizasyon işlemlerinden önce her biri 10 dakika boyunca iki sodyum hipoklorit (NaClO) işlemidir. NaClO işleminden sonra, sadece 15 dakika demineralizasyon için ve 20 dakika deproteinizasyon işlemleri için yeterlidir. 
            Yengeç, kerevit ve karides kabuğundan ve ticari kitinden yeni çıkarılan kitin, FT-IR, TGA, X-ışını difraktometrisi ve elementel analiz kullanılarak karakterize edildi. Elde edilen sonuçlara göre, yeni yöntemle izole edilen kitinlerin ve ticari kitinin neredeyse aynı fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu gözlendi. Yeni yöntemin geleneksel yöntemlere kıyasla avantajı, nispeten hızlı chitin ekstraksiyonudur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder