Bakteri Kültürü Hazırlama ve Bakteri Yetiştirme Deneyi
Bakteri üreteceğimiz bu deneyde, bakterilerin üreyeceği besi yerine ihtiyaç
duyarız. Peki besi yeri nedir?
Besiyerleri mikroorganizmaların geliştirilmesi için formülize edilmiş
ortamlardır. Bunlar, mikroorganizmaların geliştirilmesi, izolasyon,
identifikasyon, sayım, duyarlılık testleri, sterilite testleri, klinik
örneklerin incelenmesi, gıda, su ve çevre kontrolleri, biyolojik ürünlerin elde
edilmesi, antibiyotik ve vitamin analizleri, endüstriyel analizler vb. gibi çok
farklı amaçlara yönelik olabilir.
Besiyerleri çok farklı şekillerde hazırlanabilir ve kullanılabilir.
Örneğin, süt bir "genel besiyeri" olup,
mikroorganizmaların gelişmeleri için gerekli bütün besin maddelerini ve
bunların kullanılabilmesi için yeterli suyu içerir. Üzüm suyunda da gelişme
için gereken besin maddeleri ve su bulunmasına karşın, yüksek asitliği nedeni
ile sadece bu asitlikte gelişebilecek olan mikroorganizmaların (bazı bakteriler
ve özellikle mayaların) gelişimine uygundur.
Kavramlar
·
Besiyeri·
Bakteri· Mikrobiyoloji
Arka Plan
Deneyde amaç öğrencilere gözle görülmeyen bakteri ve mikropların aslında
hayatımızda ne denli yer kapladığını göstermektir.
Malzemeler
Gereken Malzemeler
İspirto
Ocağı, Ocak yada Mikrodalga
Fırın
Güvenlik Önlemleri
Tüm kimyasalların gözler ve cilt ile temasından sakının. Laboratuvar
koruyucu gözlüğü takın. Kimyasallara dayanıklı önlük ve eldiven kullanın.
Deneyin Yapılışı
1. 600ml beher içerisine 50-60 °C de su koyun. Agar
tozunu beher içerisine atın ve iyice karıştırın. Bu karışımı iyice çözmek için
yaklaşık 3 dakika kaynatın.
(Tam kaynama noktasına geldiğinde fokurdamadan ateşin üzerinden alın. Eğer
karışımı tam fokurdayarak kaynatırsanız içerisinde yüzen parçacıklar
oluşacaktır. Karışım berrak olmalıdır ve bunun için tam kaynama anında karışım
köpürmeden ateşten alınmalıdır)
İyi bir karışım oranı:
• ½ çay kaşığı agar (yaklaşık 1.2 gram)
• ¼ su bardağı (60 mL) sıcak su
2. Karışımı ateşten aldıktan sonra 3-5 dakika soğumasını
bekleyin. Daha sonra petri kaplarının alt yarısına kadar sıcak besin agarı
dökün ve kapaklarını kapayın.
3. Petri kapaklarını biraz aralık bırakarak kapatın
böylece fazla buharlaşma yapmasını engellersiniz.
4. Bu haliyle 1 saat soğumaya bırakın.
5. Pamuklu çubukları bakteri örneği almak için kullanın.
Tv kumandası, cep telefonu, kapı kulpu vb. insan elinin çokça değdiği noktalara
pamuklu çubuklarınızı gezdirin.
6. Her bir örnek için temiz pamuklu çubuk kullanmanız
gerektiğini unutmayın.
7. İyi bir numune almak için pamuğu su ile hafifçe
nemlendirin ve numune almak istediğin yüzeye bolca sürtün.
8. Petri kabının kapağını kaldırın ve numune aldığınız
pamuklu çubuğun ucuyla agarın yüzeyine z harfi çizerek ekim yapın.
9. Ekim yaptığınız petri kabı üzerine etiket vurarak
tarih ve numuneyi aldığınız yeri not alın.
10. Ekim yaptığınız petri kaplarını ortalama 37 ° C sıcaklıkta ve
karanlık bir yerde tutun. Bunun için bir koli kullanabilirsiniz. Önümüzde ki
birkaç gün içerisinde petri kaplarında bakteri, mantar kolonilerinin ortaya
çıktığını gözlemleyebilirsiniz.
Atık Malzemelerin İmhası
Çevrenizde toplanan çoğu bakteri zararlı değildir. Bununla birlikte, bir
Petri kabı içinde milyonlarca kolona çarpıştıklarında, bir tehlike haline
gelirler. Açık kesiklerin lastik eldivenlerle korunduğundan ve büyümekte olan
bakterileri hiç içmediğinizden veya nefes aldığınızdan emin olun. Petri
kaplarınızı, deneyin tamamı için fermuar kilitli torbalarla kapatın. Deney
bittiğinde, bazı insanlar Petri bulaşık torbasını, birkaç damla ağartıcı ile
birlikte daha büyük bir fermuarlı kilit torbasına yerleştirmenizi önerir. Büyük
torbayı kapatın ve çöp kutusuna atın.
İpuçları
· Agarlı petri kaplarında
oluşan nem ekim için problem oluşturacaktır. Bunun için agarlı petri kaplarını
soğuturken nemi kaplarda hafif açıklık bırakarak önleyebilirsiniz.
· Ekimden sonrada oluşabilecek
neme karşı önlem almalısınız çünkü üreteceğiniz bakteriler nemi sevmiyor
olabilir.
· Numune aldığınız
yüzeyleri bir dezenfektan ile temizledikten sonra aynı deneyi yapınız.
Sonuçları gözlemleyiniz.
· Plakadaki kolonilerin
sayısını sayın, renk, şekil ve diğer özelliklerin farklarını not edin.
· Bakterilerin büyümesi
biraz zor olabilir, bu nedenle birden fazla deneme yapmak zorunda kaldıysanız
cesareti kırmayın. Onların da büyümesi için yeterli zaman tanıyın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder