SİNEKLERİN
LABORATUVARDA YETİŞTİRİLMELERİ
Drosophila kültürleri,
laboratuvar koşullarında 24°C sabit sıcaklığa ayarlı havalandırmalı etüvde
yetiştirilirler. Kültür kaplarının büyüklüğü laboratuvar şartlarına ve deneyin
amacına göre değişebilir. Fakat, sınıf deneylerinde genellikle 200 ml'lik cam
şişeler uygun olmaktadır. Bu amaçla süt ya da ayran şişeleri
kullanılabilmektedir. Kültür kabunun renksiz camdan olması, sineklerin
gelişimlerinin kolay izlenebilmesi sebebiyle tercih edilmektedir. 200 ml'lik şişeye
yaklaşık 40 ml besi yeri konularak ağzı tıpayla kapatılır. Tıpa şişeye yeterli
havanın geçişini engellemeyecek bir özellikte olmalıdır. Bu nedenle ya sünger
tıpa ya da gazlı bez ile sarılmış pamuk yumağı kullanılır. Şişeler ve tıpalar
kullanılmadan önce steril edilirler (kuru hava ile sterilizasyon). Meyve
sinekleri doğada, fermente olan çeşitli bitki materyallerinin üzerinde
bulunurlar, fakat doğrudan meyve üzerinden beslenmezler. Mayalar bu sineklerin
temel besin maddesini oluştururlar. Bu nedenle maya çoğalmasını sağlayan her
türlü ortam onlar için iyi bir besin ortamıdır. İyi bir kültür ortamı, larvanın
beslenmesine ve mayanın gelişmesine yeterli olacak miktarda şeker içermeli ve
uygun yumuşaklıkta olmalıdır. Değişik laboratuvarlarda çok çeşitli kültür
ortamları hazırlanabilmekte, ya da hazır olarak satın alınabilmektedir. Bizim
laboratuvara kullanılan besiyerinin içeriği ve hazırlanışı aşağıda verilmiş
olup, hazırlanması kolay ve ucuz olma özelliğine sahiptir.
104 g mısır unu
94 g şeker
9 g bira mayası
6 g agar (yosun jelatini)
1020 ml distile su
6 ml asit karışımı (7.83 ml Ortofosforik asit + 8.36 ml
Propiyonik asit + 1081 ml distile su)
Hazırlanışı:
Mısır unu, toz şeker ve bira mayası tartılarak üzerine 500 ml distile su konur
ve iyice karıştırılır. Geri kalan 520 ml distile su içine ise agar tartılarak
konur ve tamamen eriyinceye kadar kaynatılır. Bu arada mısır unu, şeker, bira
mayası ve sudan oluşan karışımın da pişirilmeye başlanmış olması gerekir.
Kaynama durumundaki bu karışımın üzerine, eritilmiş agar üç aşamada dökülür ve
devamlı olarak karıştırılır. İyice homojen hale gelince üzerine mantar-bakteri
gelişmesini önleyici özelliği olan asit karışımı ilave edilir ve dağılması için
kaşık ile karıştırılır. Fakat asit karışımının fazlası gerek maya gerekse
sineklerin gelişimini engelleyeceğinden sadece yeterli miktarda konulmalıdır.
Böyle bir ortamda mayalar çok hızlı bir şekilde çoğalırlar ve sinekler için iyi
bir besin kaynağı olurlar. Fakat aşırı miktarda maya katılmamasına dikkat
edilmelidir. Çünkü maya hücreleri sinekler için gerekli olan O2'yi kullanarak
ortamdaki oksijenin azalmasına neden olurlar. Hazırlanan
besi ortamı sıcak iken steril kültür şişelerine yaklaşık 2 cm yükseklikte
olacak kadar dökülür ve ağzı tıpa ile kapatılır. Soğurken agar nedeniyle
katılaşır. Kullanılana kadar serin ve temiz bir yerde saklanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder