19 Şubat 2019 Salı

Laboratuvarda sirke sineği (Drosophia) yetiştirmek


SİNEKLERİN LABORATUVARDA YETİŞTİRİLMELERİ
Drosophila kültürleri, laboratuvar koşullarında 24°C sabit sıcaklığa ayarlı havalandırmalı etüvde yetiştirilirler. Kültür kaplarının büyüklüğü laboratuvar şartlarına ve deneyin amacına göre değişebilir. Fakat, sınıf deneylerinde genellikle 200 ml'lik cam şişeler uygun olmaktadır. Bu amaçla süt ya da ayran şişeleri kullanılabilmektedir. Kültür kabunun renksiz camdan olması, sineklerin gelişimlerinin kolay izlenebilmesi sebebiyle tercih edilmektedir. 200 ml'lik şişeye yaklaşık 40 ml besi yeri konularak ağzı tıpayla kapatılır. Tıpa şişeye yeterli havanın geçişini engellemeyecek bir özellikte olmalıdır. Bu nedenle ya sünger tıpa ya da gazlı bez ile sarılmış pamuk yumağı kullanılır. Şişeler ve tıpalar kullanılmadan önce steril edilirler (kuru hava ile sterilizasyon). Meyve sinekleri doğada, fermente olan çeşitli bitki materyallerinin üzerinde bulunurlar, fakat doğrudan meyve üzerinden beslenmezler. Mayalar bu sineklerin temel besin maddesini oluştururlar. Bu nedenle maya çoğalmasını sağlayan her türlü ortam onlar için iyi bir besin ortamıdır. İyi bir kültür ortamı, larvanın beslenmesine ve mayanın gelişmesine yeterli olacak miktarda şeker içermeli ve uygun yumuşaklıkta olmalıdır. Değişik laboratuvarlarda çok çeşitli kültür ortamları hazırlanabilmekte, ya da hazır olarak satın alınabilmektedir. Bizim laboratuvara kullanılan besiyerinin içeriği ve hazırlanışı aşağıda verilmiş olup, hazırlanması kolay ve ucuz olma özelliğine sahiptir.
  Besiyerinin içeriği
104 g mısır unu
94 g şeker
9 g bira mayası
6 g agar (yosun jelatini)
1020 ml distile su
6 ml asit karışımı (7.83 ml Ortofosforik asit + 8.36 ml Propiyonik asit + 1081 ml distile su)

 Hazırlanışı: Mısır unu, toz şeker ve bira mayası tartılarak üzerine 500 ml distile su konur ve iyice karıştırılır. Geri kalan 520 ml distile su içine ise agar tartılarak konur ve tamamen eriyinceye kadar kaynatılır. Bu arada mısır unu, şeker, bira mayası ve sudan oluşan karışımın da pişirilmeye başlanmış olması gerekir. Kaynama durumundaki bu karışımın üzerine, eritilmiş agar üç aşamada dökülür ve devamlı olarak karıştırılır. İyice homojen hale gelince üzerine mantar-bakteri gelişmesini önleyici özelliği olan asit karışımı ilave edilir ve dağılması için kaşık ile karıştırılır. Fakat asit karışımının fazlası gerek maya gerekse sineklerin gelişimini engelleyeceğinden sadece yeterli miktarda konulmalıdır. Böyle bir ortamda mayalar çok hızlı bir şekilde çoğalırlar ve sinekler için iyi bir besin kaynağı olurlar. Fakat aşırı miktarda maya katılmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü maya hücreleri sinekler için gerekli olan O2'yi kullanarak ortamdaki oksijenin azalmasına neden olurlar. Hazırlanan besi ortamı sıcak iken steril kültür şişelerine yaklaşık 2 cm yükseklikte olacak kadar dökülür ve ağzı tıpa ile kapatılır. Soğurken agar nedeniyle katılaşır. Kullanılana kadar serin ve temiz bir yerde saklanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder