19 Şubat 2019 Salı

Kitin ve Kitosan hazırlama


Kitin ve Kitosan hazırlama

            Kitin ve Kitosan karides, squilla kabuğundan ve mantardan hazırlanabilir. Kurutulmuş kabuk atıklar musluk suyu ile yıkanır ve 15 dakika boyunca sulu sodyum hidroksit  (% 3 NaOH oranında) kaynatılarak deproteinleştirilir. Alkaliyi boşalttıktan sonra,Kalıntı proteininin uzaklaştırılması için işlem tekrarlanır. Kabuklar musluk suyu ile yıkanır. Deproteinlenmiş kabuk HC1 (1.25 N) ile oda sıcaklığında 1 saat demineralize edilir. Ardından musluk suyuyla asit boşaltılır ve damıtılmış su ile iyice yıkanır.  Kitin, ortam sıcaklığında kurutulur (30) ± 2 ° C). Kurutulmuş kitin öğütücü kullanılarak toz haline getirilir. 

Kitosan eldesi 1. yöntem:
            Kitosan, kitinin deasetilasyonu ile hazırlanır. sulu sodyum hidroksitle (1: 1) 90 ila 95 ° C'de 2 saat boyunca işleme tabi tutulur. Deasetilasyondan sonra musluk suyu ve ardından damıtılmış su ile alkali uzaklaştırılır ve yıkanır. Sonunda, oluşan kitosan ortam sıcaklığında kurutulur (30 ± 2 ° C).

Kitosan eldesi 2 yöntem:
            Kitin,% 40 oranında kostik soda çözeltisi ile karıştırılır ve buharlı bir su ısıtıcısında 95-100 ° C'de dolaylı buharla ısıtılır. Isıtma 90-120 dakika devam eder. Isıtma sırasında, numuneler reaksiyon karışımından aralıklarla çekilir, alkaliyi uzaklaştırmak için yıkanır ve % 1 asetik asit çözeltisi içinde çözünürlüğü için test edilir. 
            Deasetilasyonun tamamlanması, numunenin asetik asit içindeki tam çözünürlüğü ile gösterilir. Reaksiyonun sonunda, kostik soda boşaltılır ve kalıntı, numuneler alkaliden arındırılıncaya kadar suyla yıkanır. Tortu daha sonra güneşte veya sıcak hava kurutucuda kurutulur. Kitosan istenen boyda ufalanır ve sonra paketlenir.


Yeni yöntem kitin eldesi

            Yengeç, kerevit ve karides kabuğundan hızlı kitin izolasyonu için yeni bir yöntem tarif edilmiştir. Yeni yöntem ile konvansiyonel yöntem arasındaki temel fark, demineralizasyon ve deproteinizasyon işlemlerinden önce her biri 10 dakika boyunca iki sodyum hipoklorit (NaClO) işlemidir. NaClO işleminden sonra, sadece 15 dakika demineralizasyon için ve 20 dakika deproteinizasyon işlemleri için yeterlidir. 
            Yengeç, kerevit ve karides kabuğundan ve ticari kitinden yeni çıkarılan kitin, FT-IR, TGA, X-ışını difraktometrisi ve elementel analiz kullanılarak karakterize edildi. Elde edilen sonuçlara göre, yeni yöntemle izole edilen kitinlerin ve ticari kitinin neredeyse aynı fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu gözlendi. Yeni yöntemin geleneksel yöntemlere kıyasla avantajı, nispeten hızlı chitin ekstraksiyonudur.



Evde Biyobozunur Plastik Nasıl Yapılır


Evde Biyobozunur Plastik Nasıl Yapılır:
Biyobozunur plastik çevre için plastikten daha iyidir, çünkü petrolden elde edilmez. Ve evde yapmak kolaydır. Biyoplastikleri bitki nişastası, jelatin veya agardan kendi başınıza yapabilirsiniz. Aşağıda, biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin evde nasıl yapılacağına ilişkin basit adımları ele alacağız, böylece plastikten tasarruf etmenizi veya çocuklarınızla eğlenceli bir proje yapmayı sağlayabilirsiniz.

1. Biyoplastik oluşturmak için yeterli malzeme olduğundan emin olun
Tüm tariflerde ve projelerde olduğu gibi, başlamadan önce gerekli tüm malzemelerin bulunduğundan emin olmalısınız. İhtiyacınız olan şeye sahip olmadığınız plastiği yaparken, öğrenmek istemezsiniz. Biyobozunur plastik oluşturmak için çalışan farklı bileşen kombinasyonları vardır.
Kullanabileceğiniz içeriklerin bir listesi şunları içerir:
  • 1 ml beyaz sirke;
  • 10 ml damıtılmış su;
  • 1.5 g mısır nişastası;
  • 0.5-1.5 g gliserol;
  • 1-2 damla gıda boyası (isteğe bağlı).
Yiyecek boyaması yalnızca plastiğin belirli bir renge sahip olmasını istiyorsanız gereklidir. Standart açık renk size uygunsa, gıda renklendirmesine gerek yoktur. Gliserol ayrıca gliserin olarak da adlandırılır, bu nedenle mağazada bir tane bulmakta sorun yaşıyorsanız, diğer etiketi arayın.
Plastiği hazırlamak için gereken malzemeler:
  • tencere;
  • Silikon spatula;
  • Soba, fırın, ocak;
  • Alüminyum folyo veya parşömen kağıdı;
  • Kürdan.
2. Bir Tencerede Malzemeyi Karıştırın
Gerekli tüm malzemelere sahip olduğunuzu onayladıktan sonra, gıda boyaları hariç, bunları bir tencerede karıştırın. Bazı tariflerin aksine, malzemeleri tencereye hangi sırayla ekleyeceğiniz önemli değildir. Malzemeyi karıştırmak ve karıştırmak için silikon spatula kullanın. Bütün topaklar gidene kadar karıştırmalısın.
Karışım süt beyazı ve sulu ise endişe etmeyin, çünkü o aşamada böyle görünmesi gerekiyordu. Yanlışlıkla bir bileşen miktarını eklediğiniz durumlarda, karışımı atıp en baştan başlayın. Ölçümleri telafi etmeyi veya düzeltmeyi denemeyin.

3. Tencereyi Sobaya Yerleştirin ve Orta Düşük Isıda
Tüm topakların karışımdan karıştırılmasından sonra, tencereyi sobanın üzerine yerleştirin ve orta ateşte ısıtın. Karışımı ısıtırken sürekli olarak karıştırın ve hafifçe kaynatın. Karışım ısınırken kalınlaştığını ve daha saydam hale geldiğini fark edeceksiniz.
Karışımı yeterince ısıtmak 10-15 dakika alacaktır. Biyobozunur plastik karışımın aşırı ısınmamasına dikkat edin. Aşırı ısınma belirtisi, topaklar oluşmaya başladığında meydana gelir. Gıda boyası eklemeyi planlıyorsanız, karışım hafifçe kaynadıktan sonra bunu yapabilirsiniz.

4. Karışımı Alüminyum Folyo veya Parşömen Kağıdı üzerine dökün
Karışım hafifçe kaynadıktan sonra, bir alüminyum folyo veya parşömen kağıdının üzerine yayın. Biyoplastik sıcak olacağından dikkatli olun. Kabarcık görürseniz, bir kürdan ile onları pop. Ayrıca, plastiği belirli bir şekilde kalıplamayı planlıyorsanız, plastik soğumadan yapılması gerektiğini de unutmayın.

5. Biyobozunur Plastiği Kuru, Soğuk Bir Yerde Kurumaya Ayarlayın
Biyobozunur plastik yapımında son adım, plastiği kuru ve serin bir yerde kurumaya ayarlamaktır. Biyoplastik malzemenin tamamen soğuması ve sertleşmesi için iki güne kadar bekleyin. İki gün geçene kadar plastiğe karışması için günaha karşı tutun; böylece soğutma ve kurutma aşamasında yapısını bozmazsınız. Daha kalın kalıp ve şekillerin kuruması daha uzun sürer. Bunun nedeni, daha kalın parçaların daha ince parçalardan daha kurumasıdır.

Bir Kalıp Biyobozunur Plastik Nasıl Yapılır
Plastiğin belirli bir şekle sahip olmasını istiyorsanız, o zaman bir kalıp oluşturabilir veya kullanabilirsiniz ve sıcak karışımı, alüminyum folyoya yaymak yerine dördüncü adımda kalıbın içine dökün. Kalıpları el sanatları dükkanlarından ve hobi mağazalarından satın alabilirsiniz. Kendi yapmayı tercih edenler için, kilden bir kalıp oluşturabilirsiniz.
Kendi kalıbınızı oluşturmak, evde biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin üretilmesi kadar kolaydır. Gerçekten olduğundan daha zor geliyor. Yapmanız gereken tek şey, kalıbın olmasını istediğiniz bir nesnenin şekline iki parça kil atmak. Kil kurumasını bekleyin, ardından iki parçayı çıkarın.
Her iki yarım kil kalıbının plastik karışım ile doldurulması ve sonra birbirine yapışması yoluyla biyolojik olarak parçalanabilen bir plastik kopya yapabilirsiniz. Biyoplastik ile soğuk şekiller yapmak için bir başka olasılık, sıcakken karışımdan şekilleri kesmek için bir çerez kesici kullanmaktır.

Kalıp Nasıl Kullanılır?
Biyobozunur plastik yapmak için bir kalıp kullanmak için, kalıbı yapışmaz bir sprey ile püskürtün. Bu, kuruduktan sonra plastiği kalıptan çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Sıcak karışımı kalıbın içine dökün. Tüm kalıbı karışım ile doldurduğunuzu iki kez kontrol edin. İçinde kabarcıklar varsa, kalıbı sayaç gibi sert bir yüzeye hafifçe vurarak onları patlatın. Biyobozunur plastiklerin evde nasıl yapıldığına dair alüminyum folyo yönteminde olduğu gibi, plastiğin kalıpta tamamen kuruması ve sertleşmesi için iki gün bekleyin.
Bazı biyoplastiklerin kurumasının iki günden daha uzun sürdüğünü unutmayın. İki günden sonra kontrol ederken plastiğiniz hala ıslaksa, tekrar kontrol etmeden önce başka bir tam gün bekleyin. Daha kalın kalıplar, daha ince kalıplardan kurumaya daha uzun sürer. Biyobozunur plastik tamamen kuruyana kadar kontrol ve başka bir gün beklemeye devam edin. Kuruduktan sonra kalıptan çıkarabilirsiniz. Biyoplastik şimdi tamamlandı.

Özet:
Evde biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin nasıl yapıldığını öğrenmek kolaydır. Sürecin en zor kısmı, zor olacağı zihinsel bir engelin üstesinden gelmektir. Kalıpları el sanatları ve hobi mağazalarından satın alabilir ya da kilden kendiniz yaratabilirsiniz. Kalıbı yukarıda belirtilen tarifi takip ederek hazırladığınız sıcak biyoplastik karışımla doldurun veya alüminyum folyoya yayın. Biyoplastik yapmak için amacınızın ne olduğuna bağlı.


Biyoplastik üretim süreci


Biyoplastik
Biyoplastik, bitki nişastalarından veya jelatin / agarlardan yapılabilecek bir plastik türüdür. Çevre için daha iyidirler, çünkü petrolden elde edilmezler. Ayrıca birkaç basit malzemeyle ve bir ocakla evde kolayca yapılabilirler!

1.Metot
Mısır ve Sirke Kullanımı
1.           


Gerekli malzemeleri toplayın. Bu tip biyoplastik yapmak için mısır nişastasına, distile suya, gliserol, beyaz sirke, soba, bir tencere, silikon bir spatula ve gıda boyası (isteniyorsa) gerekir. Bu öğeler marketten veya çevrimiçi olarak hazır bulunmalıdır. Gliserol ayrıca gliserin olarak da adlandırılır, bu nedenle eğer gliserol bulmakta zorlanıyorsanız bunu aramayı deneyin. Biyoplastik yapmak için her bir bileşenin aşağıdaki miktarları gerekir:
             10ml distile su
             0.5-1.5g gliserol
             1.5g mısır nişastası
             1 ml beyaz sirke
             1-2 damla gıda boyası
             Yetişkin gözetimi önerilir.

2.           

Tüm malzemeleri birleştirin ve birlikte karıştırın. Tüm malzemeleri tencereye ekleyin ve spatula ile birleştirmek için karıştırın. Karışımdaki topakların çoğundan kurtulana kadar karıştırın. Bu aşamada, karışım süt beyazı bir renk ve oldukça sulu olacaktır.
             Yanlış miktarda içerik eklerseniz, karışımı elden çıkarın ve yeniden başlayın.

 3.           


Orta-düşük ısıda. Tencereyi ocak üzerine yerleştirin ve ısıyı orta-düşük olarak ayarlayın. Karışım ısınırken sürekli karıştırın. Nazik bir kaynamaya getirin. Karışım ısınırken, daha yarı saydam hale gelip koyulaşmaya başlar.
             Berrak ve kalınlaştığında karışımı ocaktan alın.
             Toplam ısıtma süresi yaklaşık 10-15 dakika olacaktır.
             Karışım aşırı ısınırsa topaklar oluşmaya başlayabilir.
             Plastiği renklendirmek istiyorsanız, bu aşamada bir-iki damla gıda boyası ekleyin.

4.

               
Karışımı folyo veya parşömen kağıdına dökün. Isıtılmış karışımı, soğuması için bir folyo veya parşömen kağıdına yayın. Plastiği bir şekle kalıplamak istiyorsanız, hala sıcakken yapılmalıdır. Plastiğin kalıplanması ile ilgili detaylar için son yönteme bakınız.
             Gördüğünüz kabarcıkları bir kürdan ile dürterek çıkarın.

5.           
  

Plastiğin en az iki gün kurumasını bekleyin. Plastiğin kuruması ve sertleşmesi zaman alacaktır. Soğudukça kurumaya başlar. Plastiğin kalınlığına bağlı olarak kuruması daha uzun sürebilir. Küçük bir kalın parça yaparsanız, daha ince bir parçadan kuruma süresi daha uzun sürer.
             Plastiği bu işlem için serin ve kuru bir yerde bırakın.
             Tamamen sertleşmiş olup olmadığını görmek için plastiği iki gün sonra kontrol edin.



Yöntem2
Jelatin veya Agar Kullanımı
1.           

Gerekli malzemeleri toplayın. Bu tip biyoplastik yapmak için jelatin veya ağar tozu, gliserol, sıcak su, bir tencere, bir ocak, bir spatula ve bir şeker termometresine ihtiyacınız olacak. Bu malzemeler yerel marketlerde hazır bulundurulmalıdır. Unutmayın, gliserol ayrıca gliserin olarak da bilinir, bu nedenle gliserol bulamazsanız arayın. Her bir bileşen için aşağıdaki miktarlara ihtiyacınız olacak:
             3g (½ tsp) gliserol
             12 g (4 çay kaşığı) jelatin veya ağar
             60ml (¼ bardak) sıcak su
             Gıda boyası (isteğe bağlı)
             Agar, biyoplastik veganın dostu olmasını sağlamak için jelatin yerine kullanılabilecek alglerden elde edilen bir maddedir.

2.           


Tüm malzemeleri bir araya getirin. Tüm malzemeleri tencerede bir araya getirin ve kalan parçalar kalmayıncaya kadar karıştırın. Tüm kümeleri dağıtmak için bir çırpma teli kullanmanız gerekebilir. Tencereyi sobanın üzerine yerleştirin ve karışımı orta-yüksek ateşte ısıtmaya başlayın.
             Plastiğinizi renklendirmek istiyorsanız, bu aşamada birkaç damla yiyecek boyaması ekleyebilirsiniz.

3.           
Karışımı 95 ° C'ye (203 ° F) ısıtın veya köpürmeye başlayana kadar. Şeker termometresini karışıma yerleştirin ve sıcaklığı yaklaşık 95 ° C'ye (203 ° F) ulaşana veya köpürmeye başlayana kadar izleyin. Karışım sıcaklığa ulaşmadan köpürmeye başlarsa, sorun değil. Sıcaklığa ulaştığında veya köpüklenmeye başladığında ocaktan alın.
             Karışımı ısınırken karıştırmaya devam edin.


4.           


Plastiği folyo veya parşömen kağıdı ile kaplı düz bir yüzeye dökün. Tavayı ısı kaynağından çıkardıktan sonra, aşırı köpürtüyü gidermeniz gerekir. Plastiği tavadan dökmeden önce kaşıklayın. Tüm kümeleri plastikten çıkarmak için her şeyi karıştırın.
             Eğlenmek için sadece plastik yapmak istiyorsanız, karışımı pürüzsüz bir yüzeye dökün. Yüzeyin folyo veya parşömen kağıdı ile kaplı olduğundan emin olun, böylece plastik kolayca çıkarılabilir.
             Plastiği belirli bir şekilde kalıplamak istiyorsanız, bu adımda yapmanız gerekecektir. Daha fazla bilgi ve yardım için kalıplamadaki son yönteme bakın.


5.           


Plastiği en az iki gün sertleşmeye bırakın. Plastiğin sertleşmesi için geçen süre, parçanın ne kadar kalın olduğuna bağlıdır. Genel olarak, tamamen kuruması ve sertleşmesi en az iki gün alacaktır. Plastik üzerinde bir fön makinesi kullanarak bu işlemi biraz daha hızlı yapabilirsiniz. Plastiği birkaç gün rahatsız etmeden bırakmak en kolayıdır, böylece kendi kendine kurur.
             Plastik sertleştiğinde, artık kalıplanamaz veya şekillendirilemez. Şekillendirmek istiyorsanız, hala sıcak ve kalıplanabilirken yapmalısınız.



Yöntem3
Biyoplastik Kalıplama
1.           


Plastik için bir kalıp yapın . Bir kalıp, yapmak istediğiniz şeklin negatifidir. Nesnenin etrafına iki parça kil şekillendirerek çoğaltmak istediğiniz nesneyi alçıda yapabilirsiniz. Kil kuruduğunda iki parçayı çıkarın. Her iki yarım sıvı plastikle doldurup yarıları bir araya getirirseniz, bu nesnenin bir kopyasını alabilirsiniz. Plastik hala sıcakken şekilleri kesmek için bir çerez kesici kullanabilirsiniz.
             Kendi kalıbınızı oluşturmanın bir alternatifi, bir zanaattan veya hobi dükkanından bir kalıp satın almaktır.

2.           


Sıcak plastiği kalıba dökün. Bir kalıbınız olduğunda, daha fazla nesne yapmak için kullanabilirsiniz. Plastik hala sıcakken, kalıba dökün. Plastiğin tüm kalıba girdiğinden emin olun ve kalıbı tezgahın üzerine hafifçe vurarak kabarcıkları deneyin.
             Nesnenin kuruduğunda çıkarılmasını kolaylaştırmak için, plastiği dökmeden önce kalıbı yapışmaz bir sprey ile kaplayın.

3.           


Plastiği en az iki gün kurumaya bırakın. Plastiğin kuruması ve tamamen sertleşmesi birkaç gün alır. Kuruması için geçen süre nesnenin kalınlığına bağlıdır. Nesne çok kalınsa, tamamen sertleşmesi iki günden uzun sürebilir.
             İki gün sonra plastiği kontrol edin. Hala ıslak görünüyorsa, bir gün daha oturmasına izin verin ve tekrar kontrol edin. Plastik tamamen kuruyana kadar bunu yapmaya devam edin.

4.           


Plastiğinizi kalıptan çıkarın. Birkaç gün bekledikten sonra, plastik tamamen sertleşecek ve kuruyacaktır. Bu noktada plastiği kalıptan çıkarabilirsiniz. Şimdi, kalıplamayı seçtiğiniz nesneyi kendi plastik versiyonunuz haline getirdiniz.
             Nesnenin istediğiniz kadar plastik versiyonunu yapmak için bu kalıbı tekrar kullanabilirsiniz.



Soru-Cevap
 Soru: Bio-plastik üretiminde gliserin ve sirke rolü nedir?
Cevabı: Gliserin, polimer zincirlerini birbirine bağlayan ve birbirlerini geçmelerini sağlayan bir plastikleştirici olarak kullanılır. Sirke mısır nişastasının karışımda tamamen çözülmesine yardımcı olur çünkü nişasta elektrik yüklü iyonların varlığında daha iyi çözülür. Sirkeniz yoksa, normal sofra tuzu da mısır nişastasının çözünmesine yardımcı olmak için kullanılabilir, çünkü serbest iyon sağlayabilir.

 Soru:Bir sirke yerine ne kullanabilirim?
Cevabı: Sirke yerine normal sofra tuzu kullanılabilir.

 Soru:Bunu nasıl daha güçlü hale getiririm?
Cevabı:Ne kadar çok gliserin kullanıyorsanız, plastik o kadar lastikli olacaktır. Yani daha az koyarsanız, plastik daha sert fakat daha kırılgan olacaktır.

 Soru:Gliserin yerine ne kullanabilirim?
Cevabı:Gliserin, polimer zincirlerini bağlamak ve bükülmelerini sağlamak için bir "plastikleştirici" olarak işlev görür. Sorbitol, gliserin yerine plastikleştirici olarak da kullanılabilir. Glikoz ve sakaroz da plastikleştirici olarak kullanılabilir, ancak bunlar daha az yaygındır ve gereken miktarları doğru almak için kendi başınıza bir deneme yapmanız gerekebilir.

 Soru:Biyoplastik biyobozunur mu?
Cevabı:Evet, biyolojik maddelerden yapıldığı için biyolojik olarak parçalanabilir.

 Soru:Biyoplastik yapmak için mısır unu kullanabilir miyim?
Cevabı:Hangi ülkede ikamet ettiğinize bağlı olarak, mısır unu ve mısır nişastası aynı olabilir. Amerika Birleşik Devletleri dışında, birçok ülke mısır nişastası mısır unu olarak adlandırılır. Amerika Birleşik Devletleri'nde mısır unu, mısır nişastasına, ev yapımı bir biyoplastik yapmak için çalışması gereken kadar benzerdir.

 Soru:Ayrışması ne kadar sürer?
Cevabı:Süreleri, ayrışma koşullarına ve plastiğin boyutuna göre değişecektir. Bazı biyoplastikler ayrışması için yüksek ısı gerektirir ve gerçekte bir arka bahçesinde kompost yığını içinde kompost yapılamaz. Biyoplastiklerin parçalanması birkaç ay alabilir.

 Soru:Plastiği herhangi bir şekilde kalıba dökmeden önce ne kadar süre beklemeliyim?
Cevabı:Plastik, ısıtmadan hemen sonra kalıplanmalıdır. Ellerinizle kalıplıyorsanız, rahatça kullanabilmeniz için yeterince soğumasını isteyeceksiniz. Bir kalıba dökülüyorsa, ısıdan çıkardıktan sonra doğrudan kalıba dökmeniz yeterlidir.

 Soru:Biyoplastik, petrol bazlı plastik kadar güçlü mü?
Cevabı:Evet, petrol esaslı plastiklerin kullanıldığı birçok uygulamada kullanılabilir.

 Soru:Sert ve kuru ise, nasıl kalıplayabilirim?
Cevabı:Sert ve kuru ise kalıplama yapamazsınız. Tekrar başlamak zorunda kalacaksın.

Biyo plastik üretim maddeleri ve oranları


Biyoplastik Malzemeler:

A.Nişasta bazlı

Tarif 1:
50 mL Su
5 mL Sirke
5g Gliserol
6g Buğday Unu

Tarif 2:
50 mL Su
5 mL Sirke
5g Gliserol
7.5g patates nişastası

Tarif 3:
50 mL Su
5 mL Sirke
5g Gliserol
6g Patates nişastası

Tarif 4:
50 mL Su
5 mL Sirke
5g Gliserol
7.5g Mısır nişastası

Tarif 5:
50 mL Pancar suyu
5 mL Sirke
5g Gliserol
7g Patates nişastası



 B.Jelatin bazlı
tarifi:
240 mL soğuk su
48g Jelatin (süpermarketteki jöle tozunu alabilirsiniz)
12g Gliserol (eczaneden alabilirsiniz)



C.Kambucha (Bakteri)bazlı

Tarif 1:
1.5L sıcak su
Yeşil çay yaprakları
150 mL Sirke
150g Şeker

Tarif 2:
750mL sıcak su 
Siyah çay yaprakları 
75 mL Sirke 
75g Şeker

Tarif 3:
750mL sıcak su 
Yeşil çay yaprakları 
75 mL Sirke 
75g Şeker


Yapıştırma biyo-plastik karışımını kalıbın üzerine koyabilir veya sadece petri kabına dökün, eşit şekilde yayın ve kurumasını bekleyin. 25 ° C'de kuruması genellikle 2-3 gün sürer. Olgumuzda kapağı açık tutuyoruz ve biyoplastik numuneleri bir hafta boyunca 25 ° C'nin altındaki bir inkübatöre inkübe ediyoruz. Hızlı sonuç elde etmek için mikrodalga 3 dak. veya fırında 145 derecede 20 dak. bekletin.






Lise biyoloji projeleri için besi ortamları


1.Malt Agar (MA)
Mantar ve mantar yetiştirmek için uygun seçici olmayan ortam, örneğin balçık kalıpları.
Bileşik
Miktar
birim
Malt özü
30.0
g
ağar
20
g
Damıtık su
1000'e kadar
mL
PH'ı ~ 5.5 olarak ayarlayın
Alternatif
Malt özü kolayca suda malt kaynatılarak yapılabilir


2.Besin Agar (NA)
Seçici olmayan çok çeşitli bakteri yetiştiriciliği için uygundur
Bileşik
Miktar
birim
Maya özü
2.0
g
Pepton
5.0
g
NaCl
5.0
g
ağar
15.0
g
Damıtık su
1000'e kadar
mL
PH'ı ~ 4.7 olarak ayarlayın
Alternatif
Lütfen dikkat: peptone çok tozlu olduğundan, solumamaya çalışın.
Peptone  ve Maya özü genellikle eczanelerde hap olarak satılmaktadır.
Pepton, herhangi bir peptik hayvan dokusu özeti ile değiştirilebilir. Maya özü sığır özü ile değiştirilebilir


3.Peptone Agar
Bileşik
Miktar
birim
Pepton
10.0
g
NaCl
5.0
g
ağar
2.0
g
Damıtık su
1000'e kadar
mL
PH değeri ~ 7,2

4.Pepton Suyu
Bileşik
Miktar
birim
Pepton
10.0
g
NaCl
5.0
g
Damıtık su
1000'e kadar
mL
PH değeri ~ 7,2


5.Kombucha Orta (KM)
Bileşik
Miktar
birim
Çay bitkisinden çay (Camellia sinensis)
1
sırt çantası
Şeker
113
g
Damıtık suyu
1000'e kadar
mL
Earl Grey'den veya diğer ağır aromalı veya kokulu çaylardan uzak durun

6.Dinoflagellat Orta (DM)
Pyrocystis fusiformis gibi parlayan deniz yosunu yetiştiriciliği için uygundur
Bileşik
Miktar
birim
Bitki gübresi (sıvı)
1
mL
Deniz tuzu
35
gr
Mineral ve vitamin
1
hap
Damıtık su
1000'e kadar
mL


7.Plaka Sayısı Agar (PCA)
Seçici olmayan çok çeşitli bakteri yetiştiriciliği için uygundur
Bileşik
Miktar
birim
Pepton
5.0
g
Maya özü
2.5
g
glikoz
1.0
g
ağar
9.0
g
Damıtık su
1000'e kadar
mL
PH'ı ayarla


8.Spirulina Orta (SM)
Süper alg yosunu yetiştirme ortamı Orta Spirulina
Bileşik
Miktar
birim
NaHCO 3
16
g
KNO 3
0.5
g
(NH 4 ) 3 PO 4
0.1
g
2 SO 4
0.1
g
MgSO 4
0.1
g
İz Metal Çözümleri
0.1
mL
Damıtık suyu
1000'e kadar
mL


9.D. Salina Ortamı (DSM)
Rengi değiştirebilen algea yetiştirme ortamı
Bileşik
Miktar
birim
NaCl
30
g
Pokon bitki gübresi
10
mL
Damıtık su
1000'e kadar
mL