İÇEL ANADOLU LİSESİ
9.Sınıflar Ekoloji, İnceleme ve Araştırma Gezisi
9.Sınıflar Ekoloji, İnceleme ve Araştırma Gezisi
İstasyon:
Bölge:
Tarih: Saat:
ETKİNLİK
1
Ortam
Faktörleri
|
||
1
|
Hava durumu
|
|
2
|
Yükseklik
|
|
3
|
Sıcaklık
|
|
4
|
Basınç
|
|
5
|
Nem
|
|
6
|
Yükseklik
|
ETKİNLİK
2
Toprak
özellikleri
|
||
1
|
pH
|
|
2
|
Nem
|
|
3
|
Sıcaklık
|
|
4
|
Oksijen
|
|
5
|
Işık
|
ETKİNLİK
3
Su
özellikleri
|
||
1
|
pH
|
|
2
|
İletkenlik
|
|
3
|
Tuzluluk
|
|
4
|
Sıcaklık
|
ETKİNLİK
4
İnsan nedenli bozulmalar
|
||
Sıra
|
Fotograf
|
Açıklama
|
1
|
||
2
|
||
3
|
||
4
|
ETKİNLİK 5
Kirlilik ve Çevre Sorunları
|
||
Sıra
|
Fotoğraf
|
Açıklama
|
1
|
||
2
|
||
3
|
||
4
|
ETKİNLİK 6
FLORA
|
||
Fotograf
|
Sınıflandırma
|
|
1
|
||
2
|
||
3
|
||
4
|
||
5
|
||
6
|
||
7
|
||
8
|
ETKİNLİK 7
FAUNA
|
||
Fotograf
|
Sınıflandırma
|
|
1
|
||
2
|
||
3
|
||
4
|
||
5
|
||
6
|
||
7
|
||
8
|
Sınıf
|
No
|
Adı Soyadı
|
|
1
|
|||
2
|
|||
3
|
|||
4
|
|||
5
|
Ön Bilgi:
Herbaryum Örneği Toplarken;
·
kök, gövde, çiçek ve meyve olmalı. Aynı anda meyve
ve çiçek bulunmazsa ayrı toplanmalı
·
Bitki sağlam, tam,
çiçekler açmış, meyveler ve Tohumlar olgunlaşmış olmalı
·
Soğanlı veya
yumrulu bitkiler kökü ile birlikte veya köke yakın yerinden kesilerek
toplanmalı
·
Çok yıllık bitkiler
kökü ile birlikte veya köke yakın yerinden kesilerek
toplanmalı
Gerekli Notları Alma, Etiketleme
·
Bitki no:Her bitkiye farklı numara verilir
·
Bitki ismi:Sistematik
·
Mevkii: En yakın yere uzaklık verilmeli
·
Habitat: ana kaya, toprak cinsi, ortam
·
Yükseklik: Altimetreden okunarak
·
Önemli notlar: Tayinde yardımcı bilgiler
·
(Tek/çok yıllık,
petal rengi, bitki durusu…)
·
Toplama tarihi: Gün/Ay/Yıl
Herbaryum Etiketi
- Herbaryumun uluslararası adı:
- Bitkinin latince tür adı :
- Familyası :
- Toplandığı yer, çevre ve toprak özellikleri:
- Toplanma tarihi:
- Yükseklik (denizden yükseklik) :
- Toplayan:
- Teşhis eden :
- No:
- Notlar:
Göl ve akarsu sularından örnek alma
Örnek kıyıdan bir metre
açıktan alınmalı. Örneğin belirli
derinlikten alınması gerekiyorsa eller yıkandıktan sonra
alkol ile dezenfekte edilir. Şişenin ağzı
açılır ve ağzı aşağıda suya dik olarak sokulur.
İstenilen derinliğe gelince ağzı yukarı getirilerek
hava kalmayacak biçimde doldurulur.
Elimizin konumu şişeye göre
akıntının ters yönünde olmalıdır.
Su örneği etiketi üstünde olması
gereken bilgiler:
1- Suyun kaynağı (deniz,
şebeke vb),
2- Suyun alındığı yer
(mevki, bölge vb),
3- Suyun alınma noktası
(adres),
4- Örnek alınma tarihi
(gün, ay, yıl),
5- Örnek alınma saati,
6- Örnek kaynağındaki su
sıcaklığı,
7- Hava durumu ve
sıcaklığı (güneşli,yağmurlu, rüzgarlı,
derece vb),
8- Suyun debisi (varsa
ölçüm sonucu,yoksa tahmin),
9- Örnek alış nedeni,
10- İstenilen analiz
cinsi,
11- Örneğe katılan
kimyasalın cinsi ve miktarı,
12- Örnek yeri su
derinliği (yüzey, taban,metre vb),
13- Suyu alan kişinin
adı, soyadı, unvanı,
14- Alıcının iletişim
adresi,
15- Su örneği yazısının
tarih ve sayısı,
16- Suyu kirlettiği
düşünülen kaynak var ise
türü (sanayi, tarım ilacı, kanalizasyon vb).
Su örneği etiket
bilgileri
İli:
İlçesi:
Köyü:
Mevkii:
Suyun alındığı tarih:
Çiftçinin Adı Soyadı:
Sulanacak ürünler:
Örneğin alındığı kaynak
(Artezyen, akarsu, kuyu, göl vb.):
Örnekler:
1. Herbaryum Örneği Etiketi
- · Bitki no:
- · Bitki ismi:
- · Mevkii:
- · Habitat:
- · Yükseklik:
- · Önemli notlar: (Tek/çok yıllık, petal rengi, bitki durusu…)
- · Toplama tarihi: 24/04/2014
2.Su örneği etiket
bilgileri
- İli:Mersin
- İlçesi:Mezitli
- Köyü:
- Mevkii:
- Suyun alındığı tarih:
- Örneği alan Adı Soyadı:
- Örneğin alındığı kaynak (Artezyen, akarsu, kuyu, göl vb.):
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder