ÖZET
Bu çalışmada, Drosophila
melanogaster’in larval dönemini geçirdiği besin ortamının özgün aromatik
yapısı nedeniyle bir hafıza oluşturması, bu hafızanın ergin döneme
aktarıldıktan sonra besin tercihleri üzerine etkisi araştırıldı.
Okulumuz bahçesinden elde edilen bireylerden sağlıklı, bir
dişi ve bir erkek birey seçilerek laboratuarda bir mama ortamı içerisinde
üretim grubu oluşturuldu. Bu gruptan elde edilen yeni nesilden alınan sağlıklı,
birer dişi ve erkek birey, deneyin başlangıç aşamasında aromatik olarak
birbirinden farklı beş meyve(muz, elma, mandalina, üzüm, erik) ile hazırlanmış
deney kaplarına alındı. Bu kaplardan elde edilen yeni nesiller bayıltılarak
yetişmiş oldukları ortamdaki meyvelere göre etiketlenmiş boş bekletilme kaplarına
alındı.
Deney ortamı olarak cam tank kullanıldı. İçerisinde sadece
besin ortamı bulunan deney kapları değişik üçlü kombinasyonlarla deney
ortamının içine bırakıldı. Her seferinde bir meyve grubundan alınan sinekler bu
ortama aktarıldı ve 24 saat bekleme süresinden sonra besin tercihleri sayılarak
not alındı. Bu sinekler ortamdan uzaklaştırıldıktan sonra diğer dört meyve
grubu için aynı işlemler tekrar edildi.
Elde edilen veriler grafiklerle ve exact(kesin) test ile
istatistiksel biçimde değerlendirilerek yorumlandı ve sonuçların hipotezi
doğrular nitelikte olduğu belirlendi. Deney ortamındaki bireylerin dağılışının
homojen olmadığı ve bireylerin çoğunluğunun yetiştiği ortamdaki besini tercih
ettikleri saptandı.
Bu sonuçlara göre, Drosophila
melanogaster’in larval dönemini geçirdiği ortamın bir hafıza oluşturduğu,
bu hafızanın bazı hücreler aracılığı ile erginlik dönemlerine aktarıldığı ve
besin tercihlerini doğrudan etkilediği belirlendi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder